MST kezdőlap     MST történet     Szabályzatok     Szakosztályok     Tisztségviselők     Örökös tagok     Tagság     
   Hírek, dokumentumok     Rendezvények     Etikai Kódex     Keleti Károly Emlékérem     Keleti Károly Pályadíj     

MST története   (aktualizálva: 2007.01.02.)

A Magyar Statisztikai Társaság 2001-2003. évek közötti munkássága

 E három esztendőben az MST számos nagy rendezvényt tartott, ezek közül most csak az éves nagy társasági üléseket emeljük ki:

2001. Balatonöszödön „Változó gazdaság – társadalom – statisztika” címmel tartott eredményes konferenciát.

2002-ben már az állandóság jegyében Balatonfüreden „Ezredforduló – magyar valóság – cenzusok” címmel tartott a résztvevők által igen-igen jól minősített konferenciát.

2003. október 30-án pedig eredményesen fejezték be a „Nemzeti Fejlesztési Program – statisztika” című konferenciát.

Lényeges és igen eredményes újítás, hogy az előadások anyagát, téziseit a résztvevők már előre megkapják.

Az MST nemzetközi kapcsolatait a folytonosság, a folyamatosság és bizonyos értelemben a megújulás jellemezte. A korábbi jellemzőkhöz képest az új irányok miben foglalhatók össze:

Az ISI-vel kialakított kapcsolat az elmúlt három évben új minőségben folytatódott. Míg a korábbi éveket csak a személyes kapcsolatok jellemezték, az utóbbi években elmozdultak a szervezet-szervezet irányába.

Ugyanakkor az ISI kapcsolatok mellett új irány a környező országokkal való kapcsolat. Legjellemzőbb ezen belül Szlovákiával és Erdéllyel való társasági kapcsolat bővülése. Uralkodó formája a segítő szándékú konzultációs sorozat.

A Magyar Statisztikai Társaság hathatós támogatásával létrejött a Péter György Alapítvány, amely – a folyamat fontos állomásaként – 2003 tavaszán, a jubileumi ülésen került bejelentésre.

A Magyar Statisztikai Társaság munkásságának egy sajátossága volt, van és nem nagy merészség kijelenteni, hogy így lesz a jövőben is: a szakosztályokban folyó munka dominanciája.  Ha a szakosztályok nagy többségében nem folyna alapos, jó munka, a Társaság működésének eredménye nagyságrenddel szegényebb lenne.

[vissza]